De Genootschapsbode

De Genootschapsbode

Opdrachtgever: Uitgeverij Petrichor

Uitgeverij petrichor is een kleinschalige underground uitgeverij van kwalitatief hoogstaande publicaties met poëzie, beeldende kunst en andere fraaie zaken die zich in een boek zo mooi kunnen presenteren. Petrichor wil een podium bieden aan kunstenaars en schrijvers die misschien minder snel de grote massa aanspreken maar dat wel verdienen. Vaak zijn ze commercieel minder interessant maar inhoudelijk juist zeer. Uitgeverij petrichor biedt bekende en minder bekende auteurs en artiesten uit binnen- en buitenland een podium in boekvorm. Hierbij prevaleert kwaliteit boven kwantiteit.

De uitgeverij is begonnen een gezelschap van donateurs om zich heen te vergaren, het Petrichor Genootschap. Deze groep vrienden van de uitgeverij ontvangen, naast toegang tot speciale evenementen en een korting op de uitgaven twee maal per jaar een speciale uitgave in kleine oplage, de Genootschapsbode, waarin onder andere previews, samples, kijkjes achter de schermen, vraaggesprekken met auteurs en andere exclusiefs wordt gepubliceerd.

Ik maakte een ontwerp voor de genootschapsbode. Omdat het om een zeer kleine oplage gaat heb ik door slim gebruik van standaard materialen en productietechnieken met een zeer beperkt productiebudget een verrassend veelzijdige uitgave gerealiseerd. Iedere stukje inhoud krijgt zijn eigen formaat en productietechniek, tekst in goedkoper éénkleuren druk, beeldmateriaal in full colour. Sommige onderdelen op dun papier, sommige op dikker papier. Sommige onderdelen losbladig, sommige gevouwen, andere gebonden. Sommige op klein formaat, sommige op groot formaat. Het ontwerp voor de typografie is heel flexibel, voor alle mogelijke onderdelen is een sjabloon ontwikkeld die voor een volgende editie dienen. Een deel van de typografie is dienend, uit puur respect voor de tekst, een ander deel is speels en heeft een karakteristiek smoel. Dit smeedt de collectie tot een consistent geheel.

De onderdelen worden in een standaard doosje gebundeld, dat er door een etiket heel elegant uitziet. Het openen voelt als een geschenkje, en dat is precies de bedoeling, de uitgeverij bedankt hiermee zijn weldoeners.

Geïnteresseerd in de uitgeverij of wil je ook deelgenoot worden en het door mij ontworpen kleinnood ontvangen? Meld je hier aan.

Dankzij het enthousiast meedenken door Jean is de petrichor genootschapsbode een prachtig cadeau geworden voor de genootschapsleden. Een cadeau dat alleen al bij het uitpakken een hartelijk welkom is voor onze leden. Door de vormgeving oogt het zeer aantrekkelijk en professioneel.

Martin Knaapen, uitgever
nl_NL